Vad är funktionsmedicin?
Funktionsmedicin är en medicinsk inriktning som på vetenskaplig grund identifierar och behandlar underliggande orsaker till kroniska sjukdomar och symtom.

Varför mår jag så dåligt?
Inom funktionsmedicin letar man efter de bakomliggande grundorsakerna till olika symtom. Vanliga symtom är IBS, trötthet, huvudvärk, PMS, akne, eksem, astma, mat-intoleranser, autoimmuna sjukdomar, hjärndimma samt psykiska symtom såsom ångest, oro, stark ilska och koncentrationssvårigheter. De flesta symtom bottnar faktiskt i obalanser i mage och tarm.
För att reda ut rotorsaken till den enskilda individen lägger vi ett pussel. Det kan se ut så här:
- Intervju
- Omfattande hälsoformulär
- Labbtester
Utifrån resultaten läggs hälsopusslet och jag föreslår anpassade lösningar för just dig
Det kan vara brist på viktiga näringsämnen, överkänslighet, inflammation i kroppen, läckande tarm, överväxt av bakterier och jästsvampar eller obalanser i hormonerna som påverkar hur kroppen fungerar. Vanligtvis börjar man undersöka magen och tarmarna för att hitta svar. Detta görs via vetenskapliga labbtester som visar på orsaken till symtomen och därefter behandlas tarmen av antibakteriella örter och kroppen stöttas med näringsrik kost, kosttillskott, stresshantering, återhämtning, god sömn och fysiskt aktivitet som anpassas till varje person.
Hur hänger magen och hjärnan ihop?
I mage – och tarm har vi fler nervceller än i ryggmärgen. Det pågår en finstämd kommunikation mellan bakterier i tarmen och neuron i hjärnan. Därför kallas mag– och tarmområdet för the ” second brain”. Länge trodde man att hjärnan var separerad från mag- och tarmsystemet, men idag vet man att det hänger ihop och att nervcellerna i tarmen ständigt kommunicerar med hjärnans neuron via blod- och hjärnbarriären och vagus nerven. Tarmen har stor inverkan på vår psykiska hälsa.
Olika bakterier aktiverar och bryter ner olika signalsubstanser i tarmen som är budbärare till många processer och funktioner i kroppen. Bland annat bildas största delen av våra lyckohormoner serotonin i tarmen. Detta gör att vi blir lugnare, gladare och sover bättre när vi får ordning på tarmen.
Immunförsvaret och magen
Dessutom finns ca 80 procent av våra immunförsvarsceller i tarmfloran. Tarmfloran hjälper oss med matsmältningen och har vi en god matsmältning får vi ett bättre näringsupptag, immunförsvar, hjärt- och kärlhälsa, smärtkänslighet, psykiska hälsa, balanserat hormon- och nervsystem. Detta gör oss tåligare att klara av den psykiska höga stressen. En annan stress som påverkar kroppen är den processade maten som innehåller dåliga fetter, socker och tillsatser.
Skillnaden mellan funktionsmedicin och den traditionella vården
Funktionsmedicin kompletterar den vanliga vården, vi arbetar inte ”istället för” utan bredvid. Vissa medicinska åtgärder är absolut nödvändiga, men vi tittar på hur vi kan må bättre trots en diagnos. Det finns inga risker med funktionsmedicin, utan bara möjligheter.
Den nya livsstilen
Att ta eget ansvar för sin hälsa kan vara en krokig och ibland lång väg. Det positiva är att det går lika lätt att skapa hälsa som ohälsa. Tarmens celler förnyas var tredje dag, vilket gör att man kan känna sig bättre redan efter några dagar. Jag vägleder tills mina klienter står på egna ben.
